За местността

РИБАРСКО СЕЛИЩЕ

Искате да видите нещо нетипично?

Единственото селище на българското Черноморие, съхраняващо и до днес традициите и обичаите на рибарите се намира само на 15 км от Бургас.

Тук можете да видите ръчно плетене на мрежи, да разберете повече за историята на местното население и да чуете легенди за морски чудовища от жителите на селото, да се запознаете с бита им и за миг да се потопите в света им.

Новооткритият Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ и чисто новото пристанище създават нови възможности за развитието на зоната.

В музеите на комплекса можете да видите артефакти, разказващи историята на Ченгене скеле и живота на неговите обитатели, да разберете сложността на този стар занаят и да усетите притегателната му сила.

В допълнение на тази обстановка може да се насладите на вкусни морски ястия в нашето бистро на брега на морето или да се разхладите с освежаваща напитка в уютния ни кафе-клуб.

На пет стъпки разстояние ви очаква малка плажна ивица, комбинираща жаркото слънце и прохладата на гората, а от близкото пристанище можете да поемете на морско пътешествие на фона на едни от най-завладяващите залези в Бургаския залив.

 

ПАРК РОСЕНЕЦ

Искате да усетите прохладата на гората и успокояващата й тишина – само на 15 км южно от Бургас, Парк Росенец ви предоставя възможност да се потопите в спокойствието на 360-градусова заобикаляща ви зеленина.

Дивата природа и тишината са направили местността притегателен център за хората, търсещи бягство от шума и сивотата на града. Уютно сгушените в гората вили и почивни станции предоставят атмосфера, подходяща за почивка със семейството и бягство от забързаното работно ежедневие.

Позволете си качествен рестарт с разходка из местността, която очарова, както с уникалната си природа, така и с множеството сгушени сред дърветата диви заливи.

В допълнение на цялата атмосфера в парка има и обособени зони с барбекю и прилежащи беседки, където можете да се насладите на пукащия огън и вкусна, сготвена от вас храна в приятна компания.

 

ПРОЕКТ

Целта е да се анализира състоянието на иновациите и предприемачеството в селските райони на европейско равнище, както и да се насърчат иновациите и предприемачеството в тях въз основа на проучване за Startup Villages и Дългосрочната визия на Европейския съюз за селските райони от юни 2021 г.

Проектът е насочен към села, които желаят да изпълняват дейности, които да им помогнат да станат по-силни, свързани, устойчиви и проспериращи райони и общности, с население приблизително равно или по-малко от 15 000 жители.

Такива действия следва да бъдат ориентирани към създаване на нови възможности за привличане на иновативни предприятия (стартиращи предприятия, иновативни МСП, цифрови номади, новатори и т.н.), осигуряване на достъп до качествени работни места, насърчаване на нови и усъвършенствани умения, осигуряване на по-добра инфраструктура и услуги и използване на ролята на устойчивото селско стопанство, и диверсифицираните икономически дейности.